onsdag den 30. maj 2012

Er du en dum forbruger?

Viden er kongen i dagens Danmark, men hvor får du din viden fra?
I Danmarks største avis testes der ugentligt fødevarer; det er bare ikke alle produkter der når med, det giver et forvredet billede og ender med at forbrugerne fortsat køber fødevarer, der ikke er hensigstmæssige for fremtiden.

Søndagsavisen tester ugentligt en fødevaregruppe, den seneste uge er det æblejuice, der gennemgås; resultatet er at den billigste juice er "den bedste". Testen tager blot ikke højde for den række af højkvalitetsprodukter der også findes på markedet. Der er ingen æblemost med i testen, kun sekundaudgaven, æblejuice.
 Derfor ender den fortravlede forbruger med at konkludere at:
1. Når vedkommende køber ind i supermarkederne, er det faktisk bedre at købe Æblejuice.
2. Det er bedre, kvalitetsmæssigt og økonomisk, at købe den billige, da den jo, af "eksperter" vurderes til at smage bedst.
3. Man går direkte forbi andre produkter, herunder æblemost.

Søndagsavisen, der er DKs største avis oplagsmæssigt, er en annoncebetalt avis. Og selvom MUND-FULD nu fortæller det, kan det jo ikke komme bag på særligt mange. Men tænker du som forbruger det spadestik dybere, når du står nede i supermarkedet? Salgstallene fortæller at det gør du ikke. Det er der rigtigt mange der ikke gør. Og det burde I.

Farvebilleder af eksperter, der med kendermine bedømmer kyllinger, æblejuice eller pesto, er blot en udvidet annonce, der skal få dig til at købe netop de produkter der "testes". Om du køber vinderen af testen eller en af de andre deltagere, er ligegyldigt for supermarkedskæderne, i testen fremlægges en produktrække og det er den du skal vælge ud af.

I næste uge skal undertegnede holde et lille oplæg på Anker Hus´ Madspildskonference. Oplægget kommer ikke til at handle om gode råd til brug af din spaghettirest eller de gamle bananer; det kommer til at handle om forbrugerens spild af hjernevindinger, når det kommer til indkøb.

For hvorfor skal nogle firmaer tjene deres penge på at du er dum?
Ved du ikke at ren fødevare giver dig en bedre sundhed? Så hvorfor købe juiceprodukter, baseret på opvandet koncentrat, når du kan købe ren most, direkte fra producenten eller igennem den lokale forretning?
Er det for dyrt? Køb mindre, nyd mere. .
Er det en mærkelig smag? Det er smagen af ren frugtsaft, er den for stærk, så vand den op.
Er det svært at få fat på? Undersøg dog markedet, der er økoforretninger, markedsdage, gårdbutikker.

Et sted i verden sidder der en og nyder sin ferie lige nu. Den har han fået penge til, ved at sælge dårlige fødevarer til andre mennesker, måske endda spekulere i fødevarepriser o.l.

Er det dine penge han sidder og solder op?

8 kommentarer:

  1. En lille (men alligevel vigtig) detalje er som du skriver at Søndagsavisen tester æbleJUICE - og altså ikke MOST, selvom din holdning og forslag er velment og yderst relevant.
    Der er definitionsforskel på de to typer drikke/produkter: Eks. at juice må være tilsat sukker samt være på koncentrat.
    (Ikke at det gør sundhedsværdien bedre)

    En anden vinkel jeg læste for nylig omkring æblejuice er en tanke om hvad vi kunne spare af ressourcer (i bla. transport og emballage) hvis butikkerne nøjedes med at sælge koncentratet og forbrugerne selv kunne tynde op med - i stedet for producenter gør det når de modtager koncentratet fra (ud)landet, og derved distruberer vand rundt til den danske detailhandel.

    Vi ses på Ankerhus næste uge

    Nu vil jeg i Rema1000 og købe æblejuicen der blev nr. 2 på listen...

    SvarSlet
  2. Point taken; der er vel tale om to forskellige produkter; de bliver blot ofte blandet sammen i hovedet på mange og så er -juice altid det dårligere alternativ; set i en ernæringsmæssig, miljømæssig og økonomisk sammenhæng.
    Den med at sælge koncentrat har jeg ikke hørt; er det ikke det samme som at sælge en form for æblesaft?

    Ses d. 6. og tak for din respons.

    SvarSlet
  3. Der er adskilte varebetegnelser de forskellige produkter imellem - selvom nuancerne er små.
    "Saft" kan siges at dække over flere ting. Der findes ligefrem en saftbekendtgørelse. Er bla en også en forskel mellem "saft" og "frugtsaft".
    De fleste juice jeg ser i butikkerne er lavet på koncentrat, hvilket dækker over en koncentret mængde frugt, som senere kan fortyndes/opblandes med vand og evt. sukker og dermed er juice - fremfor den velkendte friskpressede juice.
    Jeg kan godt høre og forstå det minder om 'opskriften' på saft, men saft må f.eks. ikke kaldes juice når det er solbær, ribs eller tranebær da det er udrikkeligt UDEN at tynde det op.
    Håber det gir nogenlunde mening

    Jeg kan henvise til bogen "Fødevarer og kvalitet - råvarer og forarbejdning" (Justesen, Line m.fl. 2010) for mere info

    Ses

    SvarSlet
  4. Tak for "underholdende" foredrag på Ankerhus i går. Kig gerne med på min nyligt lancerede blog.

    SvarSlet
  5. det vil jeg gerne, gider du linke til den?

    SvarSlet
  6. Ja naturligvis: maddetektiv.blogspot.dk
    Eller tryk på "mit navn" så kommer du direkte til den

    SvarSlet
  7. du skal da med her: https://www.facebook.com/groups/166567753369891/

    SvarSlet
  8. Hej Ivan
    Tak for linket. Jeg har nu anmodet om medlemskab - og ser frem til at følge aktiviteten i gruppen.
    Inden for en uge er næste indlæg klar på min blog
    Vh Michael

    SvarSlet