...Or close the wall up with our English dead."
Et noget melodramatisk citat; men når man arbejder i den branche der
hedder "madlavning til teenagere"; bliver man nogle gange nødt til at
tage de ord i brug. Både i arbejdet med dem og i i de overvejelser der kommer i
kølvandet.
Intro til emnet. En kollega oplever at eleverne i hendes
gastronomi-klasse smider nærmest al den mad de selv har lavet, direkte i
affaldsspanden, da læreren må efterlade klassen den sidste halve time, der
normalt er spisningspause. Efterfølgende bemægtiger misæderne en større del af
den risengrød, undertegnede har tilberedt i et tilstødende køkken.
Endnu en sjov dag på efterskolen; det grinede vi meget af den vinter
Eller gjorde vi? Udover den oplagte pointe med teenagere versus
lærere/forældre/voksne, så er der, for MUND-FULD, en mere grim virkelighed bag.
En virkelighed af børn og unge, der i den grad ikke er blevet opdraget til at
ville smage på livet. Eller i det mindste bare på den mad der bliver sat foran
dem.
Efter at have været køkkenleder for en flok unge og deres hverdag, er
jeg nu nået tio det punkt, hvor jeg prøver at se hvor langt ned i smag og
niveau man skal med en gruppe teenagere. Der er langt ned, skulle jeg hilse at
sige.
Skarpe smagsforskelle, udenlandsk inspiration, vegetarmad, kød på
knogle, hele fisk, fisk pers se, supper; alle er de ladt bagude for en tid.
Nu hedder det lagsagne("hvorfor må vi ikke
få ketchup til?"), frikadeller med kartoffelmos("hvorfor må vi ikke få ketchup til?") og
risengrød("hvorfor skal vi selv blande kanel og sukker?"). Og når det
så er sagt, så foretrækkes McDburgeren langt frem for den hjemmelavede fra
deres egen hånd. Som fortalt i starten, de kan gå så langt, som at smide
madprodukter de selv har stået med i timer, ud. Istedet foretrækker de
fødevarer/slik, der gør dem fede og dumme; bestående af fedt og sukker,
bindemiddel.
Bevares, det er teenagere, og dem jeg omgås, er bestemt ikke Guds bedste
børn. Der er et hav af udefrakommende årsager, som 1 års ophold på en
husholdningsskole ikke kan lave om på. Jeg ved det.
Men dette er hverdagen for disse unge, dette er deres indgang til et af
livets større forhold; ernæring.
Det gør mig vred, på dem, på deres forældre, på et samfund, der støtter
en uhæmmet markedsføring af elendige madvarer og de få midler jeg står med i
hverdagen, for at bekæmpe det. derfor de store floskler om at gå frem én gang
til eller falde i forsøget. Med list, kærlighed eller Gordon Ramsay-attitude;
jeg vil ikke give op.
Imorgen står den på Saltimbocca(for teenagere; "kød), risotto med
porrer og ærter(for teenagere; "pynt")og rodfrugtchips(for teenagere;
"smagen af rådenskab og/eller slim").
Det bliver dejligt klamt, unger.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar