mandag den 5. oktober 2009

Mad er nemt

Det hænder at man støder på folk, der trækkes med det tunge ansvar at lave mad til sig og sine dagligt. Det er ikke nemt, nej. Nej, puha, det er ikke nemt. Gu´er det så.
Problemerne? Indkøb, tager lang tid. Og hvad skal vi dog købe? For slet ikke at tale om hvad vi skal lave? Så er det bare nemmere at vinde i lotto og ansætte en billig thai og/eller knokle måsen af led, for så at have råd til take away. Næh, det er det så ikke, hurtigt til et par gode idéer om hvorledes I kan komme nemmere og behageligere til være glade for køkkenet.

Planlæg. Meget nemt og særdeles brugbart for alle; singlekvinder i kbh og børnefamilier i Ålborg alike. Sæt dig ned, bladr dine favorit kogebøger (mere om dem i et senere punkt) igennem lav en plan for en uge. Nemmest er det jo at starte med en mandag, beregn ihvertfald to dage med ”rester” og sæt menuen sammen, så du får brugt alle indkøbene op. Man kunne jo tage lammekøllen, der bliver til biksemad dagen efter. Eller koldskålen der kan bruges..........som natmad; OK, der bliver ingen rester af en koldskål lavet på æggesnaps, ymer, lidt brun farin og hyldesaft.

Indkøb. Faktisk allerede fikset i punktet om Planlægning. Køb ind 2 gange om ugen og lad vær´med at købe for meget på improvisationen. På den anden side, der er altid plads til ekstra tomatpuré, konserves, tørret pasta, havregryn og øl og chokolade, i skabet. Men lad ikke de dersens tilbud styrer dig, du ender med at være fedet op på hakket kød, Karen Wolf og andet salt-/sukker-/fedtpumpet crap.

Kogebøger. Perfekte til at få dig til at tænke ud af kassen. Uden kogebøger ville jeg spise de samme 4 retter året rundt. Plag forældrene om deres gamle, gå i antikvariat, få en fetish i madverdenen og dan et netværk, stjæl nogle eller køb coffeetablepornobøger til du må gå fra husoghjem. Det vigtigste er at du har en blød tol, et stash af bøger og masser af...........

...Nysgerrighed. Chillensk flæskesteg. Hvilken menu laver de i amerikanske zenklostre? Er det Libanesiske køkken virkeligt verdens bedste? Egnsretter fra Langeland. Knödel! Linser med ananas. Saltkød med chow chow; go forth and discover the world.

Tid. Vær generøs, med din tid og din mad. Få ungerne med så tidligt som muligt, giv dem en kniv og noget at skære. OBS, med børn i køkkenet skal du beregne 6x så lang tid og at lave den enkleste mad du kender, så bliver der tid til det hele. Andre dage besætter du køkkenet, jager alle ud og simrer i timevis. Lav det mest crazy du kan finde på og virker det, inviterer du naboen(hav dig mindst en nabo eller vennepar, der er istand til at dukke op med times varsel) og praler resten af aftenen.

Klichéer som ”årstidens grønt”, "slankemad på 5 minutter”, nordisk køkken og Dr. Ötker, er med vilje udeladt.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar