søndag den 17. februar 2013

Gratis mad er cool


I aften tager jeg ud igen, ud og vipper låget op på supermarkedernes affaldscontainere og hiver den kommende uges mad op af dem. I disse kolde vintermåneder bruger denne familie på to voksne og to mindre børn, mindre end 300 kroner om ugen på indkøb. Det vi køber er faktisk mere de ting der ikke er direkte spiselige; vaskepulver,  lyspærer o.l.
Det kan tænkes underligt, men jeg giver denne frontrapport, for at få flere til at se lyset og skaffe sig noget gratis føde og samtidigt gøre en indsats for at mindske vores katastrofale madspild.
Først vil jeg dog lige takke de samlede danske detailhandlende for et rigtigt godt udvalg af brød, konstant leverance af allehånde mælkeprodukter, de 15 pakker smør jeg har i fryseren, de 20liter juicer, der ligger ved siden af smørret, samt de 8 speepølser, der også i smidt oveni. Jeg vil også gerne kvittere for de 16 poser kaff, fra forleden. De havde holdbarhed til næste april, men der var vidst tabt en juice over de første tre poser!  Mine kaniner er de bedste fodrede i nabolaget, det samme er kattene og hønsene. Vores køleskabe bugner af grønt og mælk, ymer, you name it. Skabene fulde af tørrede produkter som hirse bønner, spahetti, kikærter, quinoa, havregryn, mel(alle typer). Min kone får blomster mindst en gang om ugen nu, mine børn en mælkesnitte, når deres far ikke kan bære at se 2-3 dusin af dem ligge der.

Ligge der i containeren, er det ikke vildt klamt?
Joh, en affaldscontainer er da noget beskidt, derfor er jeg sæsonskralder, fra september til april; sommeren er hård ved madvarer. Men ellers ligger det hele jo der, lidt rodet, men på køl. Lige til at snuppe.  

De varer jeg møder, når jeg åbner en typisk container er alle blevet kasseret af forskellige årsager. Ingen af dem er bundrådne eller bare noget der ligner(medmindre det er den der en appelsin ud af 10 i et net), for det kommer jo altså lige fra hylderne et par timer tidligere.

Oftest er det datoen den er gal med, ferskvarer som mælk, pålæg, kød, æg, fisk; har alle en ”sidste salgsdato”, ikke at forveksle med en ”bedst før –” dato.  Jeg tager ikke æg eller fisk og også kødet har jeg rigeligt af hjemmefremstillet. Alligevel hjemtager jeg kød, der netop er gået på datoen, til husdyrene.

Grøntsager falder for en eller anden udseendesmåleenhed jeg ikke helt kender. Nogle er selvfølgelig blevet ubrugelige, men det ser ud til at man, fra supermarkedets side ikke ser på resten af partiets tilstand. En aften fandt jeg 3 kasser ananas, ikke en skramme, men under dem lå 3-4 dårlige af slagsen. Det tyder påat nogen har sagt noget i retning af ”De par stykker er ved at være færdige, vi må hellere rydde hele partiet, for at være sikre. Well, de tre kasser fejlede ikke en dyt og vi havde tropefest hele ugen.

Tørvarer har selvfølgelig også en ”bedst før”-dato, men det betyder ikke at varen er dårlig. Har ikke tjekket lovgivningen, men mener at vide at denne dato er producentens rygdækning for ikke at skulle leve op til gængse kvalitetskrav for den pågælende vare efter denne dato. Hm, havregryn bliver altså ikke dårlige af at stå en dage eller 20 over datoen. Faktisk vil jeg sige at det eneste man skal undgå at tage, med en udløbet dato, netop er de varer med en ”sidste anvendelse”-mærkning. Og så igen, mælkeprodukter holder sig snildt en uge, måske endda to.

En del varer er blot beskadigede, så ingen vil købe den; bulede pakker, huller, skår. Nogle er bare blevet til overs på en eller anden hylde og så må den jo hellere smides ud. Har bla. fundet toiletpair, lyspærer, 12 pakker tandpasta, 8-10 kilo nytårspynt fra dén afdeling.

Og så er der hele jagtkicket. For efter jeg har sparet i tusindvis af kroner, ved at bruge 1½ time et par gange om ugen i containerne, så er der jagten.Hvad gemmer sig, hvad har fjloserne ment ikke var værdigt at have i ders butik i dag? Åh, to kasser spagepølse, bare fordi den hedder noget med ”jule-”  og det er nytår? Flødeboller, i kassevis, med tre dage tilbage på datoen?

Hvilket leder mig til en lille sjov ting, jeg oplever, når jeg diskuterer dette med bekendte. Man køber en mælk, den er et par dage fra at være udløbet. Når den når datoen, bliver den tit hældt ud, fortæller folk. Men lige så tit, får den lov at blive stående. Det samme gælder i høj grad, andre produkter, pålæg, ost, marmelader, remoulader, smør, alle bliver de oftest hængende, til de er brugt op. Overløben dato eller ej.
Min påstand er at maden i mit køleskab, i mine køkkenskabe og i kælderen, er maden friskere end din. Og jeg har ikke betalt for den heller. Tihi.


9 kommentarer:

 1. Tihi indeed. Jeg vil gerne oplæres og foretrækker at gå ud at skralde sammen med nogle rutinerede; i hvert fald i begyndelsen. Kan man få en "skralde-mentor?" Hvor antræffes "logen?" (Kbh. K cirka)
  vh HJ

  SvarSlet
 2. Der er flere grupper på facebook og et par fora på nettet, det er bare at google. Jeg hardog trukketmig fra de fleste af disse; der er en eller anden tendens til at der går hønsegård i de grupper. Men meld dig ind og spøg, der er flinke folk over alt.

  SvarSlet
 3. Tak. Øh.... "hønsegård?" Altså, antyder du, at det fortrinsvis er fruentimmere, som skralder? Det forbløffer mig... Du vil ikke tage mig i lære? Vh

  SvarSlet
 4. Jeg bor desværre jo på Sy´fyn, så der er lidt langt ;-)
  Jeg ved ikke om det mest er kvinder der gør det, jeg bruger selv udtrykket "hønsegård" om forsamlinger af mennesker, der ikke ser ud til at lave andet end at tale om trivialiteter på en ophidset måde. Ikke kønsspecifikt.

  SvarSlet
 5. Nå,troede, du også bor i Kbh. Det bliver jo ikke meget bæ're end Sy'fyn, vel da? Laver du brunsvi'r til eftermiddagskaffen? hehehe...

  God definition af "hønsegård." Tak.
  vh

  SvarSlet
 6. Rigtig god jagt.
  Det er lige før du kan starte dit eget udsalg med alt det du finder. Forstår ikke helt de mekanismer der gør at så meget havner i spanden.
  Altså jeg jeg forstår dem godt - men jeg forstår det ikke .... Hvis i forstår hvad jeg mener.

  SvarSlet
 7. Deeet tror jeg, men uddyb endelig ;-)

  SvarSlet
 8. Helt enig!
  Ved ikke om du har set det arrangement som Arla snart holder, til en snollet 50treller såvidt jeg har hørt: http://www.arla.dk/om-arla/Arla-Food-Fest/Arla-Ko-Creation/ ?
  Tænkte det kunne være en fin måde at inspirere børn og unge lidt til den kreativitet, opfindsomhed og passion for mad, som vi selv sætter så højt :)

  SvarSlet
 9. god ide har aldrig selv gjort det dog pga jeg kun mente det var klemme ting de smed ud, meen måske man skulle kigge lidt efter en gang imellem

  SvarSlet