tirsdag den 3. februar 2015

Frøbytteri, fallerede fødevareministre og verdenshandel


Tænker du at give nogle frø til naboen, fordi dine agurker var ekstra gode sidste år?? Overvej det igen, for det er faktisk ulovligt. Gentager; det er ulovligt at give plantefrø bort!

Få en mere detaljeret forklaring og støt underskriftindsamlingen MOD bekendtgørelsen på dette link.

Faktisk har det været forbudt at dele frø siden Danmark trådte ind i EF i 1973, men det gør det jo ikke mere OK, som også det pæne Haveselskab skriver her.

Det er selvfølgelig vanvittigt, men hvor mange andre gode mennesker i den stadigt voksende selvforsyningskultur i Danmark, forhåbentligt bare trækker på skuldrene og fortsætter med at udveksle frø på mere eller mindre organiseret plan, vil MUND-FULD gøre en lille gimmick ud af det. Og så er det forresten i dag, at Frøsamlerne, sender deres forårskatalog ud til medlemmerne. Du kan blive medlem her.

Derfor arrangerer jeg d. 1. marts d.å. et fuldt offentligt og så presseomtalt som muligt, Frøbytteri i privaten. Forhåbentligt kan det give lidt omtale om det problematiske i ikke at kunne give noget så livsbekræftigende som frø, væk  uden at bryde loven.
Link til facebookbegivenheden her.Som set i de igangværende forhandlinger imellem EU og USA, er det kommercielle interesser, der arbejder for at kunne få eneret på handel med "liv", det være sig vor mad eller ingredienserne, der skal til at producere mad. En ny lille film forklarer fint, hvordan demokratisk valgte regeringer agerer gummistempler for internationale firmaer. Se den her. Når aftalerne er indgået, vil de samme regeringer være sat uden for indflydelse, når det kommer til forbrugerbeskyttelse.

Den kommende aftale hedder TTIP og ud over den er blevet forhandlet på plads under de mest lyssky forhold, vil den kort sagt betyde at virksomheder kan få vetoret over lovgivning, med henvisning til at loven kan skade handelsforhold for samme virksomhed. Ræven, der vogter høns.

Og da intet er hyggeligere end at møde nye og gamle havebekendte, gøres der lidt ekstra ud af det her.
Samme dag vil filmen "Cowspiracy" tilfældigvis også køre på mit TV hele dagen og der vil altså være god mulighed for at tale fremtidige opgaver for fødevarepoitiske emner at blive talt igennem.

Desværre er der nok ingen støtte at hente hos vores Fødevareminister, der nu har ændret holdning i så mange forhold at han ikke er til at genkende, som det stærke holdningsmenneske han startede ud som. Der findes stadig folk, der har forhåbninger til ham via den nys lancerede "Økologiplan 2020", men hvor mange ben har en sådan plan at gå på, med en kommende borgerlig regering, og TTIPaftaler? Dan Jørgenden har sænket stemmen og taletempoet, samtidigt med at han jubler over at "vi" kan eksportere pølser til Kina snart, at vi må "revurdere" sprøjtekravene og at selfies er fede. #sellout #notmyminister #omjeggad #P1
Interviewet, hvor han indtager rollen som nikkedukke for industrien, kan lige nu findes her.

Der er nok at tage fat på for os almindeligheder og det starter hver gang vi køber vores mad eller dyrker den selv. #civilulydighed
1 kommentar:

 1. Hej Ivan

  Argh jeg glemmer altid at logge ind før jeg poster et indlæg - og væk er det!!! Dobbelt argh!!! ;-)

  Anyways - det er alt for længe siden jeg har været på Mundfuld - og det er dumt!

  Hvordan gik dette arrangement?? Fik du nogen feedback, bøder, EU-retslige sagsanlæg eller andre repressalier ? ;-)

  Det er så SUPER FEDT at du opfordrer til civil ulydighed på et område som dette. Det er jo fuldstændigt sindssygt at reglerne er sådan! Mit bud vil dog være - i mit altid insisterende forsøg på at forstå mening bag galskaben - at reglerne hænger sammen med fødevaremyndighedernes yndlings argument: sporbarhed (i.e. fødevaresikkerhed i myndighedernes optik - duuuh!?). De vil kunne spore hver eneste gulerod tilbage til den kompost bunke hvor den engang har været spirefrø - og de stiller sig ikke tilfredse med delvist nåede mål på denne konto. ALT skal kunne spores! Punktum.

  Et sygt princip som kun giver mening i en syg og fordærvet fødevareproduktion, hvor multinationale ødelægger jorden og profitere på det. På alles bekostning vel at mærke (måske med undtagelse af et par Monsanto-direktører samt nogle tusind aktionærer).

  Anyways - preaching to the choir, I know.

  Men Ivan - tak fordi du gjorde mit liv besværligt! Fordi du (i en spirende erkendelsesproces) fik mig til at indse at JEG var anarkist. Og altid havde været det - uden ar vide det!!

  Det har gjort mit liv besværligt - ja. Meget endda. Paradoksalt og indimellem også gjort mig til en selvproklameret hykler, der ikke evner at efterleve mange af mine holdninger med handlinger. Men ville aldrig været det foruden. For det skal sgu være svært og hårdt at være i opposition til et system som de allerfleste tager for givet. Men jeg ser heldigvis også flere og flere tegn på at tingene går i den rigtige retning. At folk gør flere og flere ting SELV hvis de kan.

  Udfordringen er stadig at ramme de mennesker som er ligeglade. Og Som derfor holder systemet i live. Som køber ind uden omtanke. Og fylder affaldspanden med mere end de spiser/køber.

  Hvad er næste skridt Ivan? Hvor går vi hen nu?

  Tak for en fed blog!

  Christian birk

  SvarSlet