søndag den 3. februar 2013

Uoriginal fynsk ølreklame

Fynske bryggerier er gået sammen om at kopiere en amerikansk reklamefilm om mikrobryg.

Tekst, billeder, klipning, selv musikken, er taget ud af den originale sammenhæng fra USA og sat ind i en amamtøragtig, dansk kontekst. Den fynske udgave kalder sig for "Kampen mod ligegyldig øl"(link) , originalen "I Am A Craftbrewer"(link) .

Vand, malt, gær og humle; det er hovedbestanddelene i al øl og derfor kan det jo være svært at tale om originalitet i dén branche. Det var måske en undskyldning, der kunne bruges for år tilbage.
Men ikke nu, ikke i disse år, hvor øl er blevet så meget mere en end tørstslukker over hækken. I nutidens ølbranche kræves der originalitet og personlighed, for at kunne stå frem for sine kolleger/konkurrenter. Der bliver eksperimenteret som aldrig før med øllet. Det vil sige; nogle bryggerier eksperimenterer som aldrig før. Andre fortsætter deres produktion som før og på den måde burde det vel være fint; sådan at holde sig til hvad man gør bedst.

At bryggerier som Albani derfor synes at de bør deltage i en kopiering af velestimerede bryggere fra USA, kan derfor undre, ja frembring latterbrøl hos denne blog. Hvad tror de er? Mikro? Eksperimenterende? Gode til at optræde i amatørfilm?

Grinet hos mig forstummede dog helt og aldeles, da det blev MUND-FULD bekendt at dette lille fynske Copy-Paste-projekt ikke er en glad samling amatørers produkt. Det er resultatet af en koordineret samarbejde, med reklame firmaet Red Ink som samlende faktor. Et fynsk reklamefirma, der på deres websites forside proklamerer at man skal "Slå Autopiloten Ihjel"(link) .

Nu er der penge involveret, nu er det jo alvorligt. Der er, tilsyneladende blevet sakset 100% fra reklamebureauets side og bagefter har det modtaget mindst 41.000 kroner fra Energi Fyn, for at aflevere resultatet.( Det viser sig nu, +1 dag efter dette indlæg, atde 41.000 kroner, er blevet udbetat til Red Ink for at producere onlinemagasinet " En kulinarisk rundtur på nettet - fra Abildgård til humlehave" release d. 7. februar 2013. Bliver spænende at se hvor inspirationen til det produkt er kommet fra.) Bryggerierne har vel også spyttet i kassen, gad vide hvad slutbeløbet endte med? Gad vide hvor mange andre af Red Inks produkter der er stjålet? Ikke inspireret af, men direkte kopieret?

Det må kunderne jo i sidste ende bedømme, som gammelt reklamemenneske bedrøver det mig blot at reklamebranchen, endnu engang viser sin dårligste side frem; plagiatet.

Tilbage står samlingen af fynske bryggere, der vel havde regnet med flere end de foreløbige 852 hits på deres Youtube stunt, og vel også havde regnet med at de havde fået et originalt produkt for deres tid (og måske penge?).

Eller vidste de hele vejen at deres forsøg på at være originale,  i deres kamp mod ligegyldigt øl, var en kopi af noget der faktisk ER originalt og alt andet end ligegyldigt?
Vidste de fynske bryggere godt, da de havde set den amerikansk original, at dér ville de aldrig nå op, men at de lige så godt kunne prøve at se ud som om de kunne? Det undrer mig såre at man kan påstå at man kæmper for de små, det lokale og den håndværksmæssige respekt for råvarerne, (eller hvad det nu er størstedelen af danske småbryggere ynder at skrive i deres anprisninger af eget produkt) med ene hånd og så stjæle andres håndværk, med den anden.

Gad vide hvordan øllet smager rundt om på Fyn i disse dage; mere surt end det plejer?

3 kommentarer:

 1. Ivan, Der er jo flere ting i det.

  1. Den kan næppe kvalificere sig til plagiatkategorien, dertil er den simpelthen for dårlig. Der er ingen tvivl om, at der er kigget til den amerikanske udgave, men det er som om, at de har haft et andet budskab.

  Som du selv nævner er Albani med og så går industri v. håndbryg fløjten. Hvad er der så tilbage? Social anstændighed, bæredygtighed innovation? De nævner ikke meget til noget af dette, som de gør i den, lad os bare kalde den originale. Der er ikke meget andet tilbage end 3 minutters røvkedelig gentagelse.

  2. Den ligner grangiveligt et emneugeprojekt fra Hou Idrætsefterskoles tvungne kulturisering.

  Enten er dette bureaus seriøsitet tabt i dampene fra det ene store mæskekar efter det andet, eller også er det de lige lovlige københavnerrappe smooth talkers, trods den fynske geografi, der har "lokket" dem alle i fordærv. Men der er vel reelt også den mulighed, at de i fællesskab ville gøre noget, og at Eddie eller en af de andre havde set den originale og tænkt, "hvis de kan, kan vi vel også..." Og svaret er indlysende.. NEJ!!!
  //Søren Kvist

  SvarSlet
 2. Jeg elsker og ånder for folk der gør noget....selv. Det modsatte, kopiering eller, som du rigtigt nok siger prøver med en dårlig efterligning; pisser mig simpelthen af. Jeg ved ikke hvem af de indplicerede der set originalen, men nogen har.

  SvarSlet