mandag den 26. juli 2010

Faster pussy cat; kill, kill

Er nem mad også god mad? En stigning i salget af convenience-produkter, vidner om at danskerne synes det.

Det er en fysioterapeut i mit nærområde der ynder at skrive små hilsner til de forbikørende foran sit hus. Forleden var budskabet; ”livet bliver længere, hvis det leves langsommere”. Lyder sundt og sandt, men i realiteten løber danskerne hurtigere og hurtigere. Og netop fordi vi har så travlt, er salget af ”forberedt mad” eller convenience-produkter steget. Alle supermarkedskæder meddeler at de i fremtiden satser på at der vil blive endnu mere salg af snittet grønt, skivede champions, formarineret kød og frisk pasta; ofte paket i en færdig måltidskasse med opskrift.
En løsning som tiltaler stort set alle. En rundspørge foretaget af Coop før åbningen af deres nye butikskoncept ”C”, viste at 62 % af kunderne ville købe sådanne forberedte produkter. Nem mad at tage med hjem og oftest er der tale også endog meget sunde retter.Som deltager i en børnefamilie kan det også tiltale undertegnede at kunne skippe de kedelige snitte- og hakke situationer. Hvis ikke lige det var en af de bedste måder at mediterer på.

Som travl far ville det også være dejligt nemt at kunne få maden overstået hurtigt, så jeg rigtigt kunne ned mine børns selskab. Hvis ikke lige det var fordi at et samvær henover en gang grønsagsvask og ditto tilberedelse, er en rigtig god måde at være sammen med sine børn på.

Som tidligere idrætsudøver og nu 5-6 kilo-for-meget-på-maven-indehaver, ville det også være nemt at få inspiration til hvilken mad jeg skulle spise i butikken. Hvis ikke det lige var fordi at jeg ugentligt laver en madplan, der inddrager hele familiens ønsker og lyster, samt giver mig mange gode timer i kogebøgernes selskab. Og hvis ikke lige jeg vidste at importen af helt almindelige frugter og grøntsager er steget fra 5 til 35 milliarder kroner de sidste 15 år; meget af dette til industriens færdigprodukter.Der er noget fundamentalt forkert ved at konstant skulle gøre livet ”nemmere”. Det næste der står i vente er vel i form for kosttilskud eller injektion, der holder vores krop i god kondition for os. Det er der sikkert mere end 62 % af os der ville abonnere på, hvis vi kunne. Hvad er det der skal være plads til, når nu alt skal gøres så ”nemt”?
Ser man sig omkring, er det jo ikke fordi danskerne bruger al deres nemt tilkommende tid særligt udviklende eller kreativt. Nuvel, nogen af os mener jo at vi redder verden ved at blogge, men all in all; hvor er det lige at vi står og må spare måltidet væk; hvem har fordel af det?Det har din chef. Ved at skabe et produkt som ”convenience-food”, et begreb vi nok heller ikke får et dansk ord for, tager man trykket en lille smule af det stress, der opstår sidst på eftermiddagen hos de ansatte. Nu vil der blive lidt længere tid til liiiiiige at nå det og det.
Men lur mig om ikke den sparede tid vil gå op i det lille stykke arbejde, så vi stadig vil styrte hjemad for at handle og hente børn. Børn, der forresten også vil kunne passes alle døgnets timer på udvalgte institutioner. Eller vil vi mon sidde, i sluttet kreds og sende kærlighedsbølger til fremmede planeter, nu da alt bliver fixet for os af industriens påfund?Ja, sarkasmens tykke tåge hænger over MUND-FULD i dag, for det er en sørgelig udvikling vor måltidskultur har taget sig her. Det er denne blogs overbevisning at vi lever for at være sammen, i alle livets sammenhænge. Men særligt de mest naturlige; formering, fødsel, spisning, søvn, læring og død, lader vi til at ville afskaffe med vort ønske om lette løsninger.

Hvor bliver samværet, læringen, årstidskendskabet, overraskelsen, eventyret af, når det hele skal serveret i mundrette bidder for os? Det forsvinder sgu´ da, sammen med de enorme mængder af affald fra de skivede champions, den snittede kinakål og det færdigmarinerede kalkunlår. Øv!


Og så noget helt andet. Som en lille forbedring, har MUND-FULD lagt Feedzillas nyhedstjeneste ind på bloggen. Feedzilla er en roterende nyhedstjeneste, der døgnet rundt opdateres med nye links. På denne blog vil der køre artikler om bæredygtig livsførelse. Enjoy.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar