tirsdag den 20. april 2010

Kend din pusher

Heromkring er vi glade for gode råvarer og helst når vi kan gå ud og købe dem direkte af producenten. Det er måske lidt romantisk, sådan at trykke landmanden og gartneren i hånden og måske endda selv plukke bærrene. Hilse på bryggerens kat; alt det dersens hygge. Skærer vi postkortidyllen bort, giver det immervæk et tilhørsforhold, en viden og en god måde at bruge sin indkøbstid på.

At denne trang til at kende producenten, ligefrem skal redde én fra at blive snydt så det driver, er (desværre) også en af fordelene. En fordel der senest er blevet bekræftet, på meget lokalt plan og på nationalt plan.

MUND-FULD er glad for godt øl, meget glad. Der ofres gerne både 200 og 300 kroner på en flaske, så vi er ikke karrige med finanserne i dén retning.
Carlsbergs ”husbryggeri” Jacobsen, har de seneste år begået en vintageserie, hvor det fremmeste mål åbenbart har været at gøre prisen lig med årstallet. Dette år rammer vi nr. 3 og altså en pris på 2010 kroner. 2010 kroner er dog, ja undskyld misbruget af ord; en ordentlig mundfuld. Så, hvad siger Jacobsen så om deres bryg? Jo, det betegnes som værende sødmefyldt, som en sauterne, med træ-, nødde -, og frugtnoter. Den har endda ligget på et træfad og suget smag til sig derfra i ½ år. Det lyder alt sammen meget hankcy smancky og det er det da også. Der er bare så mange andre der gør det 8-9000 gange bedre og til en tyvendedel af prisen.

For dem der ikke ved det, er fadlagring og tilsætning af div. frugter til øl, en meget gammel tradition, der er udviklet til perfektion i de belgiske geuze-stickereis. Igennem de sidste 15 år er arbejdet med lagret øl for alvor blevet genoplivet. især i USA, hvor man har smidt hvad som helst i alle mulige beholdere og derefter fået fine resultater. Altså, denne måde at tænke øl på, er gennemprøvet. Også hos mange danske mikrobryggerier. Man fristes efterhånden til at spørge hvem der IKKE har fadlagret øl?
Alligevel beskriver Jacobsen deres arbejde som ”for øl, hvad månelandingen er for USA”. I så fald har resten af ølverdenen befundet sig i Star Wars-universet i mange år. Jacobsens øl er varm luft, brygget med prisen for øje, ikke kvaliteten.

Det værste ved dette snydenummer, denne parasitering af gode håndværkeres hårde arbejde(tænker Nørrebro Bryghus, Mikkeller, Amager bryghus lige først), er at følgende bliver opdaget ved en smagning. Teksten er fra bloggen ”nordic kitchen” af Anders Holst Markussen, skrivende for Weekendavisen.

”… Har man planer om at investere i en flaske, skal man lige have en detalje med, som ikke kom frem under den tv-transmitterede presselancering for nylig. Efter første glas siger de fleste omkring bordet ja tak til en refill, som dog hældes op fra en anden flaske. Jeg kigger rundt på de andre tilstedeværende, men ingen synlige reaktioner. Der er ellers en forandring: færre aromaer og en mindre blid alkohol, der viser sig at karakterisere den halvdel af brygget, som kun har lagret tre måneder. Dette bryg havde tidligere gennemgået en krise, hvor det pludselig lugtede af acetone (og så kan man vel ikke længere kalde det vintage). Tippet er hermed givet videre.”


Man har solgt ødelagt øl til 2010 kroner flasken….WTF??!?

Seriøst Carlsberg/Jacobsen; fu¤#k jer for at tage røven på kunder, kollegaer og Jer selv.Andet eksempel kommer helt nært fra, fra Svendborg.En søfartsby med kun én fiskehandler, Bendixen på havnen.
Til en generalforsamling på mit arbejde, ville vi gerne servere havkat(m. velouté, forårsløg, skovsyre og små kartofler, jo tak). Vi kunne få havkat til 300kroner kiloet + moms. For vores skole, er det mange penge til ca. 35 pax, så vi røg på noget hellefisk i stedet. Noget nager dog i baghovedet på mig, det var sgu´ mange penge, selv for havkat. Jeg slår det første omgang hen som københavnertanker, derinde kan man altid finde det billigere. Lige indtil vores køkkenchef kommer op med en pris 150 kroner, med moms, fra vor nye leverandør, Hørkram. Vi lader lige differencen stå et øjeblik:

300 ex moms vs 150 incl momsDet kan godt være at vi skal handle lokalt, det kan godt være at vi skal støtte vore flagskibe på hjemmefronten, når det kommer til produktion af højkvalitets fødevarer.

Men at blive; må lige prøve at finde de pæne ord frem her. At blive SKULLFUCKEDsom kunde, vil skyde os, der kæmper for en større forståelse for kvalitet og dets merpris, år tilbage. Måske vil det ødelægge alt vort arbejde.

Der er nu kun tilbage at gå ned på havnen, over på bryggeriet, hen i mejeriet, slå et smut om æggedamen; se dem i øjnene og takke dem for deres arbejde og vilje til at stille op med det bedste de har, i ansigtshøjde og gøre det hver dag. Og til os kunder, at købe deres varer.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar