torsdag den 20. januar 2011

Seminar om rodfrugter giver håb om sammenhold

MUND-FULD var for nyligt til "Seminar om rodfrugter - fra mark til måltid". Anledningen var en anden bloggers opfordring og netop netværket og sammensætningen af mennesker fra alle lag,  på seminariet, giver denne pen fornyet energi i kampen for måltidet som samfundsomvælter.

Spænende oplæg om rodfrugens fortid i DK og Trine Hahmans eskapader på amerikanske ambassader med rødbedefrikadeller, overskyggede heldigvis IKKE seminariets daglange debat om hvordan vi får rodfrugterne(og sundheden) HELT ud til den jævne dansker.

På seminariet var der tre workshops; gulerødder, jordskokker og rødbeder. Her drejede det sig dels om tilberedningsmetoder, dels om sorter. Og faktisk er gulerødder jo ikke gule, men hvide, gule, orange, lla og blå, mens rødebeder er alt fra gule, over stribet, til nærmest dyb mørk violet. Jordskokkerne var repræsenteret med 17(!) forskellige sorter.

Ved alle workshopsne drejede sankken sig om hvorledes man i alle led kune arbejde sammen om at få frø, sortskendskab og tilberedning ud til den enkelte forbruger, hvilket kan være uoverskueligt for den enkelte underviser eller avler.

Men den afsluttende debat gav godt mod på opgaven. Fra alle sider i salen, var der idéer og løsnigsforslag til at komme igennem hele vejen ra marken til måltidet og her følger de udpluk som MUND-FULD fik med hjem

 • Fra avlernes side, er det faktisk mulligt at få indkøberne til at følge nye tiltag i form af nye/gamle sorter, fordi at disse vil forlænge forhandlingssæsonen, nicheprodukter og egnssærkender.
 • Der skal også spire en glæde ved produktet fra avlernes side, derved kan man jo også bedre stå ved sit produkt.
 • Udvidet samarbejde imellem landbrug og skoler; børnene er uhørt vigtige. Der arbejdes allerede med en række undervisningsforløb, men endnu er leddet imellem de to ikke særligt udbygget.
 • Danmark er et unikt område for dyrkning af rodfrugter, hvorfor ikke gøre dette faktum til et nyt bacon-eventyr?
 • En erkendelse hos "smagsdommerne" i debatten om at det skal være nemt og økonomisk for den enkelte forbruger at bruge rodfrugter. F. eks skrællede jordskokker, opskrifter i pakningen, små portioner.
 • Samarbejde imellem frøbanker og frøfirmaer, således at diversiteten også bevaree via privat havebrug.
 • En tro på det nye nordiske køkken, det er faktisk allerede 30 år gammelt allerede og rummer mange gastronomiske værdier.
Der er væsentligmere at finde på Gourmetroots

3 kommentarer:

 1. Hej Ivan
  Hvem deltog fra indkøbersiden og kan du uddybe dit første punkt med avlernes evne til at fange indkøbernes interesse? Tak.
  Dit gastroroots.dk link virker i øvrigt ikke.
  /Marie

  SvarSlet
 2. Dejligt at høre at det var et godt arrangement. Jeg er personligt en af dem som gerne så at variationen af rodfrugter blev større i Danmark end hvad den er i dag (typisk har supermarkeder jo kun orange gulerod, alm rødbede, en type jorskok, pastinak, persillerod og knold selleri).

  Ville være fedt hvis der kom flere grasrodsbevægelser som arbejder for at udbrede rodfrugten (og andre lignende ting). Jeg har selv haft enorm god erfaring med chilifan.dk som jeg oprettede for at dyrke fælleskabet omkring chili frugter (drykning + spisning). Der er i dag knapt 1000 brugere som hver eneste dag diskuterer hvordan man får mest ud af planterne, hvor man skaffer frø osv. Jeg er sikker på at det har åbnet en ny verden for mange af dem som har besøgt siden.
  Tilsvarende burde kunne laves for rodfrugter osv.

  SvarSlet
 3. Hej begge to
  Linket skulle været rettet, det var gourmetroots, ikke gastroroots, sorry.
  I følge deltagerlisten var der folk fra Aarstiderne,GASA, Ardo(frosne grøntsager), Brdr.Lembke(import/eksport), Dansk Supermarked, DLG Food, Fazer Food Services,Nothern Greens(dækker efter eget udsagn 90% af distributionen af konventionel og økogrønt i DK); de tunge drenge. De gjorde ikke noget væsen af sig, faktisk er jeg selv overrasket over den lange liste. Der var også hollandske og tyske firmaer repræsenteret, + frøavlere og en række mindre virksomheder indenfor salg og distrbution.
  Der var på seminaret initiativ til et rodfrugtsnetværk(tror de må finde på et nemmere ord lige dér), for idéen med et forum a la chilifan er da oplagt. Jeg vil da lige sende den opfordring videre, jeg har ikke selv know how nok til at starte sådan et site op, kunne ellers være spænende.
  Mht. avlernes pres på indkøberne, så var det mest Søren Wiuff oppe fra Lammefjorden, der pointerede at man, med kendskab til sorter og kvalitet, ville kunne afsætte produkter til en mere vidende og nysgerrig indkøber, der var initiativrig nok til at se fordelen ved nicheprodukter med særlig oprindelse o.l. Men mand, hvor er der meget at lære for den jævne forbruger om sorter, tlberedning, sæson, indkøbsmulgheder. Hvis man tænker supermarked, er det næsten for overvældende. Derfor var der også flere der så muligheder i indkøbsmuligheder som hos Arstiderne; måske endda mere direkte fra producenten.Jeg selv måtte lige op og slå et slag for de private haver; selvforsyning bliver ikke mindre interessant i fremtiden + der kan være nogle perspektiver iarbejdet med artsdiversitet. Mest af alt gik jeg derfra, vidende at der er masser af brug for formidling, vejledning og undervisning og at det er lige mine områder.

  SvarSlet