tirsdag den 8. maj 2012

God smag, dårlig smag, din smag, min smag...

"Jeg synes den smager meget godt" versus "Jeg kan ikke lide den".
To udsagn om f.eks en øl; der begge er subjektive og i dagens Danmark, helt ligeberettigede. Det er muligt at nå så meget længere, det er muligt at lære sig nyt og andet; men hvis vi stædigt holder på at vores nuværende stade af udvikling, her indenfor mad, sætter vi en stopklods i for selve livet.

Der er ingen der har patent på smag, den er subjektiv. Men ser man sig omkring, er potentialet til ville lære mere jo ellers tilstede. Smagninger og kurser er blevet en stor del af madbranchens arbejdsfelt. Vi møder bageren, kokken, bryggeren, leger med og smager på eksempler. Man kunne nærmest kalde en lille industri. Og det er godt. Vi mangler måske at efterfølgende se det på den brede befolknings heraffølgende indøb af produkterne, det kan nogle gange opelves lidt som vi har fat i en underholdningsbranche, fremfor en læringsbranche.

I den kommende weekend (11.-12. maj) er det ølfestivalweekend i København, Danmark. Danske Ølentusiaster (DØE) afholder deres store fest for folkets øl, hvor cykelløb, varm øl, pølser og fadlagret øl blander sig med næsten 10.000 besøgende. Der er noget for enhver smag. Eller rettere, der er noget for de flestes smag. Der er nemlig nogle bryggerier, der mener at de har noget andet at byde på De vil gerne skabe sig et andet rum for deres øl. Dette har skabet en vis uro indenfor ølverdenens kompetanter, for nu gik det jo fint med denne ene fest, sammenholdet er vigtigt osv. Men der er altså nogen der mener at deres smag i fester er en anden. derfor har de lavet deres egen; den er så ikke stor, der var 1000 billetter til salg til den første Copenhagen Beer Celebration (CBC). Ved CBC vil der optræde en række af de mest eksperimenterende og, smagsmæssigt, overvældende bryggerier i verden. Der vil være DKs bedste restaurant, Mielcke og Hurtigkarl, til øl + mad, der vil være kaffe og cocktails og hot dogs, ligeledes kendte for deres lyst til at eksperimenterer.

Lysten. Lysten til at prøve noget nyt og andet. Det er her MUND-FULD ser en grundlæggende forskel i de to set ups idégrundlag.

På DØE kan vi blive udsat for det danske ølhav af brown ales og weissbier. Der vil være håndbryggere der bliver udkåret med deres bryg, der vil være fadlagret øl og øl blandet med andet end...øl. Dette er nyt og grænseoverskridende for nogen, for mange af de 10.000 gæster. Disse gæster ved bare ikke at før Øbberbøvelse bryghus kastede sig ud i at prøve disse underlige former form øl, var der nogen der havde prøvet det af, for længe siden. Pionererne kunne vi jo kalde dem. Det er dem der er på CBC. De har gjort det altid, det dersens "trendsættende" og "vilde". Kald  det hvad du vil; vil du vide noget om nye tendenser i øl, skulle du have købt billet da der var nogen. Og havde du lyst til at vide hvordan øl, uden respekt for bryggeruddannelser og teknologi er, skulle du også have sikret dig en billet til Sour ´n´Bitter, et event, der skrider af stablen d. 10. maj. her vil det aller ypperste indenfor vildgæret øl, på begge sider af atlanten være tilstede. Det vil vrimle med nørder, der som jeg, køber flasker i begrænsede antal og mad der svinger dertil. Dette er en enorm udfordring for smagløgene, da vildgæret øl, er....surt og bittert. Det er både leg og meget seriøst, for når man bevæger sig rundt i yderkanterne, er der ikke mange aftagere til ens produkt, der derfor er både dyrt og besværligt at få fat i for de aftagere der så er.

Smag, den er subjektiv, men når man samler sig i en forening og vil hylde, arbejder for og udvikle øl, som DØE har sat sig i verden for; kan det undre denne blog meget, når man bevidst ekskluderer nogeen fra dette mål.

Initiativtagerne til både CBC og Sour ´n´Bitter, er brødrene Bjergsøe ( Mikkel med "Mikkeller" og Jeppe med "Evil Twin"); der med hver deres projekter, konstant søger nye grænser af med deres øl og dertilkommende arbejde for øllets fremme. De er ambitiøse og grænsende til det arrogante i deres indgang til hele området for øl og alene dette er tilsyneladende nok til at pisse de mere bredtfavnende mennesker i DØE af. Så meget at man nu i to år har undgået Mikkeller Bar i foreningens til 10 barer at rejse efter i Danmark. Dette er simpelthen for dårligt og kan kun vidne om at man fra DØE ikke ønske at inddrage udvalgte steder, af årsager der ligger udenfor øllets kvalitet. For på nævnte bar og også den nye Fermentoren, vil man kunne smage det ypperste i ekstremøl i Nordeuropa. Og det er fakta.

Måske er fakta også at DØE, som organisation, ikke har lysten i behold; at der endnu en forening der er faldet for nepotisme, personlige vendettaer og et ønske om at nå så bredt at bukserne revner. Det gør ondt at opleve, men som altid, lader MUND-FULD den slags bag sig; det er bare så meget mere spænende at drikke surt, overgearet og underligt øl end endnu engang skulle slubre sig igennem en gang almindelige øl, med mennesker bag, der ikke tør andet end at være mediocore og tre skridt bagefter. Sorry, men livet er for kort.

God festival(er) derude.

2 kommentarer:

  1. Jeg synes godt nok du er noget nedladende over bryggerier som Nørrebro, Beer Here, Amager, Hornbeer, Bøgedal, Nøgne Ø og Flying Couch. Alle fremragende bryggerier/bryggere, der er med på DØE´s festival. Jeg har også selv valgt at deltage på CBC i stedet, men jeg synes din tone er for meget. Den generelle mangel på ambitioner hos DØE er altså ikke ensbetydende med, at der ikke er masser af fremragende øl i Valby også.

    SvarSlet
  2. Du har ret, jeg er nedladende. Jeg har endda meget gode venner der er i DØE, jeg har selv arbejdet på Nørrebro, jeg kender personligt bryggerne på Beer Here, Flying Couch, Nøgne Ø og Amager Bryghus. Jeg har fuld respekt for dem der tager kampen indefra; de har sikkert større chancer for at bevæge noget....eller også har de ikke. Dette er ikke en personlig hetz, dette er en kommentar til manglen på Lyst og den stadige tendens i organisationssammenhæng at blive til et meget stift system. Dette er en anarkistisk blog om mad, mind you. Tak for din respons.

    SvarSlet